nieuws

De Vereniging Maastrichts Aardewerk (VMA) bestaat in 2019 veertig jaar ! In samenwerking met diverse musea en partners in Maastricht die historisch erfgoed tentoonstellen van Maastrichts Aardewerk én verzamelaars die unieke items uitlenen wordt voor een breed publiek een JUBILEUMPROGRAMMA in Maastricht georganiseerd in de periode 1 juli tot en met 30 september 2019.     

Er wordt samengewerkt met onder andere Centre Céramique, Brouwerij Bosch, Bonnefantenmuseum, Drukkunstmuseum, Sphinx-passage, Townhousehotel, Jouwmarktkraam Maastricht en House of Tudor.
Hoogtepunt van de viering en de finale afsluiting is de beurs van het Maastrichtse Aardewerk op 21 september 2019 in het Centre Céramique in Maastricht; geopend van 10.00-15.00 uur

Het Drukkunstmuseum is op 21 september speciaal open van 10.00 uur – 17.00 uur en toont in het museum de Regout-drukwerkplaats  ( van 1 juli t/m 30 september ) 

De Regout-drukwerkplaats

de Regout-drukwerplaats (1860) toont en vertelt het verhaal van de vakmensen en kunstenaars, die werkten in de keramische industrie in Maastricht.
Zij tekenden en graveerden diverse motieven in koperen platen, om deze via de koperdiepdruk over te brengen op de keramische producten. Het museum laat in het kapelgebouw een reconstructie van een werkplaats anno 1860 zien, waarbij een originele handpersmachine voor kopergravuredruk de hoofdrol speelt. Deze unieke pers is door het museum vakkundig gerestaureerd. De werkplaats geeft inzicht in de werkwijze van deze graveurs en toont het specifieke drukprocédé van de drukdecors (transfers) die gebruikt werden om koppen, schotels, borden en andere keramische producten te verfraaien.

regout 2

9001846

897

 

 

Maastrichtsaardewerk-1

Maastrichtsaardewerk-2

regout 4

regout 6

regout 7

regout 8

Poster VMA jubileum_1 jpg

 

 

Klik hier voor meer nieuws / eerdere berichten