nieuws

Totdat wij u weer kunnen ontvangen, starten we een serie om u een digitaal inkijkje te geven in  een collectiestuk of deel van het museum met een verhaal met als titel “Uitgelicht”.

 

UITGELICHT: drukken in oorlogstijd

Het is bekend dat de moedige mensen van het verzet in WO2 ondersteund werden door evenzo moedige illegale drukkers. Naast de kranten die hun gietijzeren persen konden gebruiken, werden talloze manieren gevonden om kleinschalig te drukken, zoals berichten en pamfletten. Letterlijk en figuurlijk ondergronds werden kleine drukwerkplaatsen ingericht, maar ook mobiele mogelijkheden voor de eenvoudige afdruktechniek, zoals de ‘stapeldrukker’. Ze werden als houten kisten getimmerd en ingericht om stencils af te drukken, vandaar ook de naam ‘stencilkist’.

foto 4

Een van deze kisten (afm. 34x47x12 cm) is gebruikt in de Biesbosch, het waterrijke gebied van N-Brabant en Z-Holland waar veel verzet is gepleegd. Altijd bewaard door een particulier uit deze omgeving, totdat we het aangeboden kregen.

Het is bijzonder om een relatief klein object dat zoveel betekend heeft in oorlogstijd toe te mogen voegen aan onze collectie.

foto 5    foto 3

 

UITGELICHT: het bijzondere koffertje van de graveur

Een bijzondere plaats in onze vitrine bij ‘diepdruk’ neemt dit kistje met beitels en burijnen in, eens het bezit van de graveur die in de vorige eeuw werkte bij een diepdrukkerij. Diepdruk (ook wel koperdiepdruk) is afkomstig uit de kunst van het goudsmeden en als hoogstaande grafische techniek bekend van gravures en etsen. Nog voor het digitale tijdperk werden in de drukkerijen de afbeeldingen gegraveerd, een hoogstaand en kunstzinnig vak. Zoals de naam zegt worden de groeven met drukinkt gevuld waarna het op papier wordt afgedrukt. Met diepdruk konden grote oplagen en veelkleurendruk in vele nuances worden bereikt. De opvolger van de graveur heeft het kistje nog enige tijd gebruikt en bewaard, waarna ons museum het kistje inclusief de bril van de graveur in onze collectie mocht opnemen.

foto 2

 

Klik hier voor meer nieuws / eerdere berichten