wat is er te zien

fotos emmy 019Industrieel erfgoed, kunstenaarschap en historie, dat is wat het Drukkunstmuseum je laat zien.De rijke collectie voert je langs de drukgeschiedenis in West-Europa; hierbij worden ambacht en technische ontwikkelingen toegelicht aan de hand van werkplaatsen in de historische drukkerij; het artistieke proces door de eeuwen heen wordt verteld en getoond middels een selectie prenten van kunstenaars die deze geschiedenis markeren.

Ook de Maastrichtse geschiedenis komt hierbij aan bod. De drukkunst heeft ook hier sporen achtergelaten, al kwam deze ontwikkeling hier veel  langzamer op gang als gevolg van de vele schrijfateliers die hier actief waren en voor wie de drukpers een concurrent was.

Rondom een originele drukpers voor de kopergravure van Petrus  Regout is er een zogenaamde Regout-drukwerkplaats die laat zien hoe anno 1860 afbeeldingen op keramische producten werden overgebracht. Verder belicht het museum de drukkerstraditie die hier tot het derde kwart van de vorige eeuw aanwezig was.

fotos emmy 074

Niet in de laatste plaats is er aandacht voor de presentatie van een selectie van het gedachtegoed van René Glaser, initiatiefnemer van het museum. Deze wordt getoond op de eerste verdieping van de kapel, die zich achter de blauwe deur aan de Jodenstraat 22 bevindt. Lees meer over de bijzondere locatie waarin het museum gehuisvest is.