educatie

Voor groepen en scholen

Wat heeft ons huidige digitale tijdperk te maken met de eeuwenlange ontwikkeling van druk- en prentkunst? Tekst en beeld maken en afdrukken is niet nieuw!

 In het Drukkunstmuseum ontdek je dat de vernieuwingen van vandaag en morgen niet kunnen zonder de ontwikkeling van gisteren, waarin het ambacht van drukkers en prentmakers zich gestaag ontwikkelde met als ‘boost’: de industriële revolutie en de uitvinding van de fotografie.

In het museum

Voor groepen en scholen zijn thematische rondleidingen opgezet. Zijn er verzoeken om specifieke onderwerpen te belichten, dan kan dit in overleg.

 

  • Het verhaal van druk en prent: het huidige digitale tijdperk was niet mogelijk geweest zonder de eeuwenlange ontwikkeling van de drukpers. De IT-er van nu was vroeger de ambachtsman voor en achter de drukpers. Hoe werkten zij rond 1900 en wat is zo specifiek aan de ets van Rembrandt en de lithodruk van Toulouse-Lautrec?
  •  Het verhaal van aardewerkdecoratie bij de Sphinx: zoals nu een afbeelding als transfer uit de (laser)printer komt en kan worden overgebracht op bijv. hout, glas of aardewerk, zo eenvoudig werkte men rond 1860 niet. Maar hoe gebeurde dit arbeidsintensieve en kunstzinnige procedé dan wel?
  • Hedendaagse collectie ‘De Wereld van René Glaser’: veelzijdige grafiek, tekeningen en kijkkasten laten je een wereld zien van verbeelding; hoe werkt de inspiratie. De afbeeldingen nodigen de kijker uit om tot een eigen visie komen. Wat kan deze collectie ons laten ervaren? En wat is de betekenis van deze hedendaagse kunst?
  • Het verhaal van pand en kapelgebouw: in 1850 woonde de R.K. geestelijke Mgr. Rutten in het pand. Hij heeft niet alleen een kloostergemeenschap voor Broeders opgericht, maar wilde ook iets doen voor de kinderen van arbeiders. Wat liet hij bouwen achter het woonhuis?

Op school

Voor het basis- en voortgezet onderwijs is een lespakket inclusief materialenkoffer ontwikkeld voor lessen beeldende vorming op school door de leerkracht. Letters bieden verrassende mogelijkheden voor grafische vormgeving of juist vrije expressie. Dit in combinatie met een bezoek aan het museum.

drukkunst-museum fotos 061foto deducatie 1foto educatie 3foto educatie 2

Speciaal tarief voor scholen:
Op aanvraag.

Reserveren: bel 043-3216376
Voor vragen over het educatief aanbod kunt u terecht via  info@drukkunstmuseum.nl.

Maastricht en omgeving:                                                                                                                               Cultuureducatie basis-en voortgezet onderwijs                                                                                           Programma “Druk met letters en Drukkunstmuseum”  www.kaleidoscoop.net