hoogdruktechnieken

 

Houtsnede 

durer_revelation_four_ridersManuele hoogdruktechniek in hout, met een mes of guts wordt een tekening in spiegelbeeld in hout uitgesneden. Naast de bekende prenten van de Japanse kunstenaar Hokusai maakten ook Dürer en de Nederlander Escher veelvuldig gebruik van deze techniek.

 

 

 

 

 

Houtgravure

idylls-of-the-king-12Een bijzondere vorm van de houtsnede. Met een burijn wordt in kops hout een afbeelding gegraveerd.
Met de burijn kunnen de fijnste lijnen en arceringen worden gemaakt, die halftonen suggereren. Gustave Doré (1832-1883) was een bekend graficus uit de 19e eeuw, die gebruik maakte van de houtgravure technieken.

Galvano

Electrochemisch procedé voor het maken van duplicaten van originele drukvormen: zetsel, houtsneden, houtgravure enz. Van het origineel wordt een afdruk in bijenwas gemaakt die vervolgens in een galvanisch bad wordt gehangen.

Lijncliché

fotos website marketing 090Geëtste drukplaat naar een lijnorigineel. Door middel van de fotografie (reprografie) word het negatief van het lijn origineel  gekopieerd op een lichtgevoelig gemaakte koper- of zinkenplaat.

Autotypie

Fotografische methode om een gerasterd negatief te vervaardigen voor het drukken van halftonen ( foto’s, schilderijen enz.) in boekdruk.

 

geschiedenis van de hoogdruk