Rijke traditie
Maastricht kent een rijke traditie van kunstambachtslieden: zij die werkten op het snijvlak van kunst, ambacht en techniek. Zo werkte rond 1500 de beeldensnijder Jan van Steffeswert in Maastricht, wiens werk vandaag de dag te bewonderen is in het Bonnefantenmuseum. In het Museum aan het Vrijthof worden de gesneden eikenhouten meubels, het tafelzilver en de fraai bewerkte pistolen getoond, waarmee de Maastrichtse elite tijdens het ancien régime zijn maatschappelijke positie ondersteunden en hun dagelijks leven verfraaiden. Uit het recente verleden kennen we de meubels van Artifort .
Petrus Regout is de grondlegger van de keramische industrie die vanaf (ca.) 1830 floreerde in Maastricht. De fraaie, door kunstenaars voor De Sphinx of Mosa ontworpen serviezen van aardewerk of porselein zijn hiervan het resultaat. Een mooi overzicht hiervan wordt vandaag de dag gepresenteerd in Centre Ceramique.
Drukkunst
Ook de drukkunst heeft zijn sporen achtergelaten. Het Drukkunstmuseum belicht een onderdeel van deze geschiedenis; het toont de vermenigvuldiging van de verbeelding door het gebruik van druktechniek:
– door de drukkerstraditie te belichten die tot het derde kwart van de vorige eeuw floreerde lees meer
– door in de Historische drukkerij de rijke collectie industrieel erfgoed te laten zien afkomstig uit Maastrichtse drukkerijen, zoals Lyter Nypels, Boosten &Stols en de van Aelst drukkerij.
– in de reconstructie van de zogenaamde Regout-drukwerkplaats die laat zien hoe anno 1860 afbeeldingen op keramische producten werden overgebracht.