waterlandschap

Waterlandschap, Acqua Paesaggio  

Afbeelding 134Afbeelding 135Afbeelding 187Afbeelding 181Als je het waterlandschap goed bekijkt dan valt het volgende op : de kleuren die ruimte scheppen in water-en luchtpartijen, het is een droom, waarin je meegevoerd wordt. De ‘blauwen’ voeren hier het eindeloze van de einders aan; waar de blauwgrijzen overgaan in de warmere kleuren ontstaat een vacuüm waarin je zweeft. Het enige waaraan je je kunt vasthouden zijn de bootjes en de eilandjes. Eilanden drijven in het water, waarop bomen staan met vogelachtige gedaanten. Richting wordt gegeven door gele bootjes; een venetiaanse paal helt over en houdt linksonder een bootje tegen. Andere bootjes worden door bomen in het water tegengehouden. Het is een adembenemend spel waarin je je bevindt zo onderaan de ‘Lichtenberg’.

 

 

 


Het zonnezeil en de vlammende                                                                                                                   Lichtenberg

Afbeelding 220De Lichtenberg bevindt zich aan de maaskant van de St.Pietersberg. Het was in vroeger dagen een uitkijktoren, waarin vuur werd gestookt, zodat het als vuurbaken kon dienen voor de maasschepen in de nachtelijke uren. Dit gegeven heeft René Glaser gebruikt om het werk ‘Zonnezeil Lichtenberg’ te maken. Een onheilspellend gebeuren, waarin een kasteelachtige toren in brand staat. Is er brand gesticht? Is er geschoten?. Wie zal het zeggen. Het zonnezeil beweegt snel richting onheilsplek. Het kasteel brandt. Het water ligt beneden gevangen en zal het vuur niet kunnen bereiken. Het kasteel is gedoemd te branden. Het Zonnezeil strandt en wordt vastgemaakt aan een waterpaal; het zal de wind en de zon doen opvangen. Zo ontstaat er een wisselwerking van water, vuur, zon en wind. Waar vuur is kan geen water komen en de zon en wind worden door het stilstaande zeil tegen gehouden.